concept | design | reality
Velocity Sports Lab
 
Sector: Hospitality
Scope of work: Design & Build
Size: 940m2
Occupancy: 1000 Members
Action-packed Interiors

When designing Velocity Sports Lab's flagship, Collaboration set out to create an entirely energetic environment. Transforming a restaurant and residential building into a dynamic state-of-the-art gym required completely gutting the building and addressing every inch: new openings were formed, adjacent buildings connected and the façade completely re-worked.

The sense of movement in the design carries through from the flow of space to the finishes. Most of the elements were custom-made, most notably the reception desk, staircases and lighting. Bespoke locker rooms boast digital keypad lockers and deluxe steamrooms. Broader features include sprung oak timber floors in the aerobics studios, full-height wallpaper graphics, a biometric access control system and endless pools. A full acoustic treatment ensured best internal sound and no disruptions to neighbours. The gym is rounded off with a coffee shop, retail boutique, crèche and physio centre.

The result is an active environment that is clean, slick, contemporary, timeless and, most importantly, a space that energises the members, which has reflected in the first 500 memberships being sold within weeks of opening.