concept | design | reality
 
2014 SAPOA Innovative Excellence in Property Development Awards
DATE: 0000-00-00

TITLE: Overall Winner, Overall Green Award Winner, Corporate Office Development Winner

The development of the new No.1 Silo office building at the V & A Waterfront
began with the intention of setting the new benchmark in South Africa for
contemporary office design. With its striking design and the award of a 6 star
Green Star SA rating for design by the Green Building Council of South Africa, the
Developer, V & A Waterfront, believes that it has achieved this. The No. 1 Silo office development was South Africa’s second 6 Star green office building and the first in the Western Cape.

In a first-ever achievement for a South African building, No. 1 Silo has
been awarded a 6 Star ‘As Built’ rating by the GBCSA for its impressive and
environmentally-friendly construction.

Design
The internal arrangement of the 1 Silo building consists of two parts, a west wing
and east wing, with a central void containing circulation elements and access to
the atriums. The central void recalls the alignment of the previous grain conveyor
belt to the Collier Jetty, thus providing visual continuity from the public square
to the Jetty. By keeping the cores on the outer edge of the wings and the
circulation / fire escape routes to the perimeter of the floor plates, an egalitarian
approach is enabled as it ensures that no matter where you sit on the floor plate,
you are entitled to a view.
Challenges in creating a fully glazed façade were enormous as the climatic
influence created all sorts if issues with the working environment. The resultant
façade of the completed building is a ventilated double skin glass system with
mechanically controlled blinds on day light sensors, thereby creating an energy
efficient interior. Strategic internal lighting transforms the new building at dusk.
The living roof ‘Green Roof’, with its beautiful views of the harbour, acts as a social space for the office, while increasing biodiversity and helping to reduce the urban heat island effect created by traditional roof construction.

Conclusion
The building seeks to find a balance between the requirements of a contemporary
office building and the historic industrial building typologies of the V & A Waterfront.
The aim and intention was to develop the building’s conceptual underpinnings
and façade resolution to reflect the inherent integrity of these buildings that were
mostly efficient, direct and honest in the manner in which they responded to their
often pragmatic briefs.
The building is sustainable and well beyond the requirements of ‘best practice’.
The client’s commitment to the environment ensured that sustainability sat at the
heart of the design process.

Tel:+27 (0)21 448 8686

Fax:+27 (0)21 448 3873

Email:contact@collaboration.co.za

Copyright © 2014 Collaboration. All Rights Reserved
Website Designed by monzamedia